حتما با ورود فرش ماشینی به منزل یا محل کارتان این سوالات ذهن شما را مشغول خواهد کرد :
چرا برخی فرشهای ماشینی پرز می دهند و بعضیها اصلا پرز نمی دهند؟
فرشهای کیفیت پایین پرزدهی بیشتری دارند؟
پرزدهی فرشهای تیره بیشتر از فرشهای روشن است؟
مسلما هرچه کیفیت تولید بالاتر باشد ، رویه رویه شدن فرش کمتر خواهد بود . معمولا مشکل پرزدهی در فرشهای نو که بصورت رویه به رویه (face to face ) بافته می شوند ، دیده شده و به مرور زمان کمتر می شود .
در فرش های رویه به رویه ، بافت زمینه به همراه نفوذ لاتکس نخهای خاب را نگه می دارد. در این میان الیافی هستند كه در سطح بالاتری از قسمت زمینه قرار گرفتهاند و نمی توانند توسط بافت زمینه و یا نفوذ آهار گرفته شوند و نیز الیافی وجود دارند كه به مرور زمان در اثر عوامل سایشی مثل پا خوردن از خاب فرش خارج می شوند و روی سطح فرش ظاهر شوند. این مسئله در فرش هایی با الیاف منقطع بیشتر رخ می دهد . این مشكل به طور كامل قابل حذف نمی باشد، البته بعد از مدتی باید ریزش الیاف متوقف شود. مدت توقف و شدت آن به کیفیت الیاف (درصد الیاف كوتاه، درجه آسیب الیاف در سفیدگری و رنگرزی و ریسندگی، نوع نخ (سیستم ریسندگی)، ساختمان نخ (میزان تاب)، نحوه اتصال خاب به زمینه (تراكم و ضخامت نخ زمینه و آهار مصرفی)، پوشش نخ (رزین برای افزایش اصطكاك داخلی نخ)، تراكم و طول خاب، میزان عبور و مرور، نوع و تناوب مكش بستگی دارد
در این مقاله با عوامل فنی و علمی که باعث ریزش کرک مانند فرش ماشینی می شود ، آشنا می شویم :
چنانچه می دانید در بیشتر فرشهای ماشینی از الیاف اکریلیک و پلی پروپیلن به عنوان نخ خاب استفاده می شود . پرزدهی فقط در فرشهای اکریلیک وجود دارد . الیاف اکریلیک نسبت به پلی پروپیلن طول کمتر و در نتیجه استحکام و چسبندگی بیشتری به تار و پود فرش داشته و مقداری از آن بصورت کرک از فرش خارج می شود . الیاف پلی پروپیلن چون بصورت پیوسته می باشد ، پرزدهی در این نوع فرشها اصلا وجود ندارد .
مدت و مقدار پرزدهی فرش ماشینی به عواملی چون نوع و ساختمان نخ ، کیفیت الیاف ، تراکم و شانه فرش ، نمره و ظرافت نخ و کیفیت آهار مصرفی در تکمیل بستگی دارد .
در فرشهای ریزبافت که شانه و تراکم بیشتری دارند پرزدهی بسیار کمتر است . ضمنا اگر نخ مصرفی هیت ست نباشد میزان پرزدهی به مراتب بیشتر خواهد بود . عملیات هیت ست هم نخ را از از نظر شفافیت بهتر می کند و هم میزان پرزدهی را کاهش می هد .
اگر در موقع خرید از برندهای معتبر تولیدی که نخ باکیفیت مصرف می کنند ، فرش را تهیه کنید ، میزان پرزدهی به حداقل خواهد رسید . نخ باکیفیت یعنی نخی که از الیاف خوب تهیه شده باشد و یا عبارتی مخلوط الیاف از نظر طول و ظرافت مناسب باشد ، با پودر رنگ کاتیونیک رنگرزی شده باشد ، با سیستم ریسندگی مناسب ریسیده شده باشد ، هیت ست شده باشد و با مواد آهار درجه یک تکمیل شده باشد . در رنگرزی الیاف تیره (سرمه ای و لاکی ) از آنجاییکه مدت زمان ماندگاری الیاف در دیگ بیشتر از رنگهای روشن است ، لذا استحکام نخهای تیره کمتر و در نتیجه پرزدهی آنها بیشتر خواهد بود . پس هر چه میزان رنگ مصرفی در فرش تیره تر باشد ، پرزدهی بیشتر خواهد بود .
با رعایت همه این موارد هم یک فرش ماشینی خوب ممکن است تا سه هفته پرز بدهد .
راههای برطرف کردن پرز فرش :
- بهترین روش برای از بین بردن پرز فرش نو ، جارو کردن آن با جاروهای دستی قدیمی است که بدون آسیب رساندن به بافت فرش ، پرزها را جمع میکند و اگر بخواهیم اینکار موثرتر باشد بهتر است کمی لبه های جارو را مرطوب کنیم .
با هفته ای دوبار جاروبرقی هم نهایتا تا 3 هفته حجم بیشتر پرز فرش از بین می رود .
- برخی افراد از فرچه برای از بین بردن پرز استفاده می کنند که چون ممکن است به بافت فرش آسیب برساند ، اینکار اصلا توصیه نمی شود .
- روش دیگر این است که یک کیسه حمام را خیس کرده و از راه خاب فرش ، کیسه را روی آن بکشیم .
- اگر در طول سال چندین بار فرش را با شامپو فرش تمیز کنیم ، به کلی از شر پرزهای فرش راحت خواهیم شد .
روشهای سفارش از گروه تجاری فرش کاشان:
روش اول: خرید و سفارش فرش به صورت آنلاین از فروشگاه اینترنتی کارخانه فرش کاشان
روش دوم: خرید و سفارش به صورت تلفنی همراه با مشاوره رایگان از کارشناسان فنی ما 03155443195
روش سوم: سفارش و خرید فرش ماشینی از طریق ارسال پیام واتساپ ما 09133602885
روش چهارم: سفارش و خرید فرش از طریق دایرکت پیج اینستاگرام ما به آدرس Carpetkashancoir
روش پنجم: خرید و سفارش حضوری از نمایشگاه و کارخانه فرش کاشان حتما با هماهنگی قبلی